Şiir, Edebiyat, Kültür, Sanat

29 Mayıs 2014 Perşembe

Le Passé


Le Passé, (Geçmiş) Oscar ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin ikinci filmi. Film boşanma sürecinde olan anne, kız, yeni sevgili Samir, yeni sevgilinin intihara kalkışmış eşi, eski koca Ahmet ve iki küçük çocuktan oluşan bir ailenin girift ilişkilerine ayna tutuyor.

Film,  Tahran'da yaşayan Ahmet'in Marie'den boşanmak için Paris'e gelmesiyle başlıyor. Marie'nin, ilk eşinden olan kızı Lucie'nin sorunlarını öğrenmek amacıyla yardım istediği Ahmet, Lucie'nin endişeleri ve itiraflarını dinleyince, ailede dengeler sarsılıyor. 

Asghar Farhadi basit, durağan gibi görünen bir hikâyeyi, birbiriyle ilintili ve sanki iç içe geçmiş matruşka bebekler gibi açarak izleyici peyazperde önüne mıhlamayı, izleyicinin merak duygusunu uyandırmayı başarmış. Son derece dingin başlayan filmin hikâyesindeki dağınık puzzle parçaları aile içindeki yıkımlarla yerine oturmaya başlıyor. Boyalı kapılar, onarılan mutfak sifonu, yeni takılan avize, yağmur, toplanmış valiz vs. gibi metaforlar geçmişle, gelecek arasına sıkışmış  sırlarla yüzleşmenin fitilini ateşliyor.

Le Passé (Geçmiş)'in henüz Farhadi filmi izlemedim diyenler için çok fazla sıkılmadan izlenebilecek bir yapım olduğunu düşüyorum.

İyi seyirler.

Hiç yorum yok: