"Kendini yığın hâline getiren bir millet payidar olamaz. Tek kaygısı para olan bir yığın yaşayamaz. Düşünceyi küçümsüyoruz. Kitaba harcadığımız parayı atlar için harcadığımızla kıyaslarsak, yerin dibine girmemiz gerekmez mi? Kitap sevene kitap delisi diyoruz, kimseye at delisi dediğimiz yok, kitap yüzünden sefalete düşen görülmemiş. At kuyruğunda iflas eden edene. En güzel kitap bir kalkan balığı fiyatına. Alan nerede? Umumi kütüphaneler resmi ziyafetler kadar pahalıya mal olsa idi hükümetimizin daha çok iltifatına mazhar olurdu şüphesiz. Kitaplar bileziklerin onda biri kadar etse, beyefendilerimizle hanımefendilerimiz arada bir okumak hevesine kapılırdı belki. Birçokları kitabı ucuz olduğu için almaz. Düşünmez ki kitabın tek değeri okunmasındadır. Bir değil birkaç defa okunmasında, çizilmesinde, tanınmasında.
Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. Hayatı anlamadan geçip gidiyoruz. Olgunlaşmak kalbin daha hassas, kanın daha sıcak, zekânın daha işlek, ruhun daha huzurlu olması demek. Harami mağaralarının kapılarını değil, hükümdar hazinelerinin kapılarını açan büyü, kitap."
Cemil Meriç, Bu Ülke, syf. 111-112
4 yorum:
Yine, müzik ve yazı uyumu harika...
Aslında bu, şimdi aklıma geliyor da, biraz yazı da verilmek isteneni anlamak da oluyor sanırım.
Cemil Meriç adı az anılan, büyük bir düşünür bence de.
Güzel paylaşım. Kitaplar için güzel bir serzeniş...
Selamlar,
Kitaplar üzerine bir hayli tespiti var Cemil Meriç'in. Okunmaya değer. Büyük düşünür olduğu konusunda sizinle hemfikirim.
Okuyarak kattığınız değer için teşekkür ederim Aze. Selamlar.
Her satırı tefekkürle okunacak bir kitap...
Okuyarak kattığınız değer için teşekkürler telve, selamlar.
Yorum Gönder