Referandumu geride bıraktık.
Resmi rakamlarla 1.3 milyon civarında seçmenin "evet" yönündeki tercihi ile seçime katılmayan %15 lik seçmen diliminin bu kadar kritik bir referandumda bile oy kullanmaya gitmemeleri sonucun belirlenmesinde etkili oldu.
YSK'nun üzerinde mühür olmayan pusula ve zarfların geçerli sayılacağına dair kararına yapılan itirazlar neticeyi değiştirir mi? Bu soruya küçük bir yanılma payını saklı tutarak şu yanıtı verebilirim. Kişisel hayat deneyimim itirazların sonucu değiştirmeyeceği yönünde. Hani bir söz vardır. "Mühür kimdeyse Süleyman odur." Şu anda ortam ve durum tam da bu sözü doğrular nitelikte. Çünkü kanunun gereğini yapmak yerine "biz ne diyorsak o" tavrını takınmak bu devirde en çok kabul gören yaklaşım. Sonunda maalesef YSK'da bu trajik moda trende ayak uydurdu. Ne diyelim. Bu konuda da sözün bittiği yerdeyiz.
Peki bundan sonra ne olacak?
YSK'nun kesin sonuçları açıklamasının ardından halkoylamasında kabul edilen on sekiz maddeden üçü hemen (Cumhurbaşkanının bir siyasi partiye üyeliği, HSK seçimleri ve askeri yargının kaldırılması) geri kalan on beş madde ise 2019'da yapılacak seçimlerden sonra yürürlüğe girecek.
Hukukta şöyle bir düşünce vardır. Bilmeyenler için anımsatalım. Kanun yapıcılar kendi hazırladıkları kanunların kusursuz olduğuna inanırlar amma gel velâkin kanunların kusursuzluğu ya da kusurları uygulama başladıktan sonra görülür. Bekleyip göreceğiz.
Yeni Osmanlılar geçmişe özlem ve inancın belirtisi olarak, "parlamento'nun yerine "usulü meşveret"i, "seçim" yerine biat'a işlevsellik kazandırılmasını öneriyorlardı. Onların bu düşüncelerinde geleneksel bir toplumda eğitilmeleri ve yaşamalarının yanında, Rousseau'nun görüşlerinden etkilenmelerinin de rolü olduğu söylenebilir.
Sosyal medyaya bakıyorum. Orada da kullanıcılar ikiye ayrılmış durumda. Bir yığın düşünce arasında referandum sonucunu Osmanlı'ya dönüş olarak yorumlayanlar da var, baskının iyice artacağı, bu gidişin daha da kötüye evrileceği endişelerini dile getirenler de.
Kim ne derse desin; birlikte yaşamayı, birbirimize tahammül göstermeyi, herkesin yaşam biçimine, siyasal tercihine saygı duymayı öğrenmeliyiz.
Sonuçlara bakarak enseyi karartmayalım.
Kim haklı kim haksız elbette zaman gösterecek ama "Türk'ün son aklı" sözünü de yazın bir kenara.
İyilikle kalın.
fy
3 yorum:
Ah, arkadaşım birlikte yaşamak, birbirine tahammül etmek güzel geliyor kulağa da, "hayırcıların karıları bize helaldir" diyenlerle nasıl birlikte yaşayalım? Çok umutsuzum....:( en iyisi hayır veren iller, evet veren iller ayrılsın...
İyilikle kalmak, enseyi karatmamak.. an itibariyle zor. Ama geçecek, neler geçmedi ki.. sadece şu an içimdeki tsunamiyi durdurmaya çalışıyorum.. hepsi o.
İyiler iyi olmaya devam etmeli ki dünya kötüye kalmasın arkadaşlar. Edip Cansever'e kulak verelim. "Sıkıntı var, boğuntu var, tedirginlik var, çirkinlik, yalan, her şey var. Ama hep umut var her şeyin içinde."
Umudumuzu yitirmeyelim.
Yorum Gönder