Şiir, Edebiyat, Kültür, Sanat

2 Şubat 2015 Pazartesi

İnce Kavramları Bulmak

"Benden önce şairlerin hepsi anlayışlı, derin düşünen kişilermiş. Gazele yakışan bütün sözleri, ince kavramları öylesine harcamışlar ki, geriye bir şey bırakmamışlar. Bir insanın önceden söylenmiş kavramları söylemekten kaçınabilmesi için, onların hepsini bilmesi gerekir. Zaman zaman akşamdan sabaha değin içim kanayarak uğraşa uğraşa bulup, yazdığım bir kavramı, sabahleyin, başka şairlerle benzeştiğini görünce, karaladığım olmuştur. Zaman zaman da sabahtan akşama kadar kafa patlatarak düşünce denizine dalıp çıkardığım eşsiz bir inciyi görenler. 'Bu kavram anlaşılmıyor' ya da 'Bu söz hoş karşılanmaz' deyince, bulduğum kavramın gözümden düştüğü, onu yazmaktan vazgeçtiğim olmuştur."

Fuzulî

3 yorum:

Sema Enci dedi ki...

biri daha önceden söylemiş mi ya da okumayayım etkilenir miyim endişesiyle yazılmaz şiir. zira bütün insanlar evrenin sunduğu aynı işaretlerden geçiyor ve her sanatçı mutlaka bu işaretlerden beslenip kendine has üslubuyla eserler koyacaktır ortaya. önemli olan kavramlar ya da objeler vs değil sunuştur. diye konuşmak isterdim Fululi'yle...

mabelard dedi ki...

Bu cümleleri okuduğumda bir hayli şaşırdım. Fuzulî böyle düşünürken şairliğin hangi burcundaydı kimbilir? Kavramdan kastettiği sanırım günümüzdeki "imge" olmalı.

Şiirler şairin fakat kelimeler herkesindir. Evet, şiirde önemli olan üsluptur, özgünlüktür, kelimelerin nasıl yan yana getirildiğidir.

Sema Enci dedi ki...

bu arada kötü bir klavye hatası yapmışım. elbette ki "Fuzulî" kayıtsız kalamadım.