Şiir, Edebiyat, Kültür, Sanat

18 Haziran 2014 Çarşamba

Genetik Miras


Orijinal adı : "Defending Jakop" olan "Genetik Miras Asla Peşinizi Bırakmaz" Martı Yayıncılık tarafından 2012 yılında basılmış bir suç romanı. Konusu, diyalogları, merak dozu giderek artan örgüsüyle, bu kitap, benzerlerinden bir adım öndedir diyebiliriz.

Baba, oğul, eş üçgenindeki ilişkiler, ailede karşılıklı güven, sevgi, sadakat duyguları, çocukların suçtan, suçun unsurlarından  korunmasına yönelik hususların sorgulandığı romanda Andy Barber, Newton'da bölge savcı yardımcısıdır. İşinde deneyimli ve çok yetkindir. Karısı Laurie, 14 yaşındaki oğlu Jakop'la birlikte yaşamaktan mutludur. Bu mutlu aile tablosu Jacob'la aynı okulda öğrenim gören Ben Rıfkin adlı öğrencinin şehrin içindeki parkta ölü bulunmasıyla değişmeye başlar. Ben Rifkin bıçaklanmıştır. Eldeki tek kanıtsa Rifkin'in montundaki parmak izidir. Davayı soruşturmaya başlayan Andy öncelikle pedofili hastası ve çocuk tacizinden sabıkalı Patz'dan şüphelenir. Ancak cesedin üzerindeki parmak izininin oğlu Jakop'a ait olduğunun ortaya çıkması üzerine görevden alınır. 

Jakop'un masum olduğundan şüphelenmeyen Andy, Jakop'un Laurie'ye geçmişiyle ilgili sırları açıklar. Andy'nin babası ve büyükbabası suç işlemiş, hapisle cezalandırılmışlardır. Bu itiraf Laurie'yi ve aileyi sarsar. Jakop'un tutuklanması, kefaletle serbest bırakılması, mahkemeye çıkacağı güne kadar geçen süreçte ailesi ylezorlu günler yaşayan Andy savunma hazırlıklarına başlar. Dava süresince nesilden nesile geçen suç geniyle yüzleşmek zorunda kalır.

Davanın sonuna doğru, her şey Jakop'un aleyhinedir. Fakat kararın açıklanmasına sayılı günler kala beklenmedik bir gelişme yaşanır. Tanık olarak mahkemeye çağrılan ilk şüpheli Patz, cinayeti kendisinin işlediğini itiraf eden bir mektup yazarak kendisini asar. Dava sonuçlanır, Jacob suçsuz bulunur. Aile yaşadığı sıkıntılı günlerin izini silmek için Jamaika'ya tatile gider. Her şeyin yolunda gittiği düşünülen tatil Andy Barber ailesinin parçalanmasına zemin hazırlayan sonun başlangıcı olacaktır.

"Genetik Miras Asla Peşinizi Bırakmaz" Hukuk Edebiyatı kapsamında değerlendirilebilecek bir suç romanı. Kitabın yazarı William Landay Yale ve Boston Üniversitesinde Hukuk eğitimi almış eski bir bölge savcısı.

Amerikan hukuk sistemine, savcılığın, mahkemelerin suç ve zanlıya bakışına, yargılama biçimine, jüri uygulamalarına eleştirel bir yaklaşım sergileyen Landay, kitap bitti denilen yerde  kurmacadaki ustalığını konuşturuyor ve sürpriz finaliyle okurun zihnini önce abondone, sonra nakavt'la yerle bir ediyor.

Yayınevinin kitaba düştüğü "izin alınmadan kısmen veya tamamen alıntılama yapılamaz" uyarısı sebebiyle altını çizdiğim satırları paylaşmıyorum. 

551 sayfalık kitap, soluksuz okunabilecek nitelikte.

İyi okumalar.

fy